Träningskläder och hygien

Hur du hanterar dina träningskläder när det handlar om hygien är viktigare än vad många tror. Det gäller särskilt intensivsporter där du svettas rejält. Frågan är om det är ohälsosamt eller rent ut farligt att fortsätta använda samma träningskläder under flera träningspass utan att tvätta dem? Dagens miljömedvetna känner sig inte särskilt motiverade att köra en halvfull tvättmaskin och struntar i att tvätta träningskläderna tills dess att maskinen är full. Ett bra råd är att tvätta dina intima träningskläder för hand efter varje träningspass. Häng upp resterande kläder så att de torkar och vädras ur ordentligt, vilket kommer att ta kål på runt 90 procent av alla bakterier.

Ingen gillar svett

Att ingen gillar svett är inte helt sant eftersom när du svettas rejält under ett intensivt träningspass är det ett kvitto på att du tränar maximalt. När vår kropp blir varm svarar den med att kyla ner oss med vad vi kallar svett. Det är bra men problemet är att bakterier älskar varma och fuktiga miljöer och väntar inte med att föröka sig. Anledningen till att svettlukt eller odör uppstår är på grund av att en del bakterier avger en särskilt dålig lukt när de växer och frodas. Det är denna dåliga lukt och som fastnar i våra träningskläder. Är det då hälsovådligt att använda svettiga träningskläder någon gång extra utan att ha tvättat dem? Sanningen är att det vanligtvis inte innebär någon hälsorisk men som med allt i livet finns det alltid undantag. Träningskläder som är i kontakt med skrevet ska alltid tvättas efter varje träningspass eftersom det förekommer en högre koncentration av svamp och bakterier där.

Långärmade träningströjor

De flesta träningskläder behöver med andra ord inte tvättas efter varje träning utan kan hängas upp för att torka och vädras ur. Du kan själv avgöra när det är dags att köra dom i maskinen. Vad som är viktigt är att du skaffar bekväma och funktionella träningskläder som du trivs i. Ännu bättre är det när dina träningskläder är riktigt snygga. Om du till exempel letar efter en långärmad träningströja för dam bör du kolla in Aim’ns breda utbud. Det finns massor av hållbara, bekväma och snygga långärmade träningströjor för dam att välja mellan i flera olika material, färger och design. Utbudet hos Aim’n är unikt på så sätt att kollektionen är designad av kvinnor för att passa kvinnor perfekt och kan användas för träning både inomhus och utomhus. Med en långärmad träningströja kan du träna i alla olika väder samt träningsplatser. Långärmade träningströjor för dam från Aim’n är tillverkade i elastan, polyester och polyamid som ger en kläderna en god andningsförmåga.

Hälsorisker med svettiga träningskläder

De allra flesta bakterier som vi har på vår hud utgör ingen hälsorisk. Men det kan förekomma farliga bakterier som exempelvis stafylokocker. Denna typ av bakterie kan vara farlig för vissa personer samt orsaka svårare infektioner. Var uppmärksam på att svettiga och smutsiga kläder kan öka risken för infektion om du har öppna sår som inte är bandagerade eller omplåstrade. Även olika typer av hudinflammationer som exempelvis akne utgör en ökad risk. Bakterier från smutsiga träningskläder kan trigga inflammation när de sprids till huden. Det finns alltid en ökad risk för svampinfektioner exempelvis under brösten och skrevet när du använder svettiga träningskläder. Dessa intima träningskläder bör alltid tvättas efter varje träningspass.