Tandskydd – ett viktigt skydd inom boxningen

Boxning är en mycket gammal sport. Faktum är att det är väl belagt att de första boxningsmatcherna arrangerades redan under antiken tillsammans med många andra idrottsevenemang. Vid den tiden användes redan hjälmar och primitiva handskar ibland för att skydda deltagarna mot alltför hårda smällar. Men tandskyddet skulle dröja nästan två årtusenden innan det dök upp inom sporten – det uppfanns nämligen inte förrän 1890. Uppfinnaren var lämpligt nog en tandläkare från England med ett visst intresse för boxning som sport.

Även utanför sporten kom tandskyddet att hitta ett användningsområde. Det blev en tidig variant av den bettskena som välkända företaget GUM idag säljer. Även om en modern bettskena oftast görs av hård plast numera så tillverkades de länge av guttaperka, precis som tandskydden inom boxning. En bettskena från GUM syftar oftast till att korrigera bett och ett tandskydd inom sporten ska skydda tandraden från slag – men i stort sett så är funktionerna ganska lika varandra.

Personliga eller färdiga

Precis som med bettskenan så finns det två huvudsakliga varianter att välja mellan när det kommer till tandskydd för boxare. Dels finns det färdiga skydd som är så pass flexibla att de passar i stort sett alla munnar och tandrader. Dessa kan köpas i snart sagt varje sportaffär. Den andra varianten är en personligt tillverkad och utprovad skena där en tandläkare måste vara behjälplig när man gör en avgjutning av tänderna.

Den sistnämnda sorten ger ett betydligt bättre skydd och många menar att de personliga skydden också håller längre. En nackdel skulle kunna vara att de medför en högre kostnad med tanke på det extra arbete som det innebär att ta fram dem.