Idrotten genom tiderna och nutid

Hur var idrotten förr i tiden, och hur är den nu? Det finns många saker som har förändrats, här är några exempel på det.

Vad är skillnaden på idrott då och nu?

Det krävs förstås inte särskilt mycket för att förstå att skillnaderna mellan idrott för flera tusen år sedan och idag är enormt stora. Men ibland kan det nästan vara svårt att förstå exakt hur stora skillnader som faktiskt har skett.

Mycket beror också på hur man ser det. För det finns några uppenbara skillnader, och det är pengarna. De enorma ekonomiska muskler som många av idrotterna har nu fanns inte ens att tänka på förr i tiden. Idrottare har gått från att utöva sina sporter gratis till att dra in miljontals dollar på en säsong. Det här är en av de klart uppenbara skillnader som finns mellan idrottare förr i tiden och nu.

Men sedan finns det även andra, rejäla skillnader. Några av dessa är till exempel regelverket i hur idrott utövades då och nu. Fotbollen fick sin första officiella regelbok under 1870-talet, innan dess spelades det lite som man kände för. Något som både ledde till kaos och skador för spelarna.

Även sedan själva införandet av regelboken har saker och ting förändrats relativt stort, utan att överdriva. Sporten som officiellt introducerades under den andra halvan av 1800-talet blev helt plötsligt något helt annat. Både baser och detaljerade saker inom regelverket förändrades. Det är just fotbollen bra på. Till exempel fanns varken offside eller gula samt röda kort när fotbollen sparkades igång för över 150 år sedan. Det är istället något som har kommit att introduceras i efterhand.