Av

Roy Andersson – från fotbollsspelare till filmskapare (och GAIS-supporter)

Fans

Att Roy Andersson är en prisbelönt filmare kan vara nåt som de flesta har koll på. Men hur många vet att han faktiskt haft en karriär som fotbollsspelare också? Nu kan han inte direkt skryta om att det var en lång karriär..men den lade grunden till hans GAIS-kärlek. Att anledningen till viss del var politisk kan dock ses som en överraskning. Roy Anderssons pappa gillade att stötta ett lag med socialdemokratiskt hjärta, vilket han ansåg att GAIS hade, och med det växte Roy upp. Han är en av de kändisar som intervjuas i boken Grönsvart Passion.

Roy Andersson är GAISare

”Vi skall stötta våra grabbar i sin gröna svarta dress . Som i G, som i A, som i I, som i S”. Att Roy Andersson någon gång sjungit med i Sten-Åke Cederhöks hyllningssång Det är underbart att vara Gaisare, vore inte helt omöjligt eftersom Roy delar samma passion för GAIS som just Cederhök gjorde. Roy flyttade från Göteborg 1963, samma år som GAIS vann kvalet till allsvenskan. Men han säger i en intervju att han ändå aldrig gått på matcher så ofta. Roy höll fast vid sitt lag i ett Göteborg där mångas sympatier kunde förändras beroende på hur det gick för lagen.

Kändisar gillar fotboll

Roy Andersson är långt ifrån den enda film-kändisen som passionerat brinner för ett fotbollslag. James Bond-skådespelaren Daniel Craig håller på Liverpool, Alexander Skarsgård är Bajare, John Cleese hjärta slår för Westham och Tom Hans är Aston Villa-supporter. Trots det stora fotbollsintresset från aktiva inom filmvärlden så har det ofta sagts att fotboll är svårt att göras bra på film. Det finns dock en hel del populära fotbollsfilmer genom åren där Fever Pitch och Goal är två av de mest kända.

För alltid grönsvart

Att GAIS var sett som ett arbetarlag lever kvar hos Roy och var en bidragande orsak till hans för alltid grönsvarta hjärta. Han har tidigare sagt i en intervju att han misstänkte att hans pappa var gaisare men att de aldrig brukade prata om det. ”Min pappa tyckte att IFK-are var att betrakta som ”opålitliga arbetare” och inte var några riktiga socialdemokrater.”

Boken har GAIS historia i form av personberättelser

I boken ”Grönsvart passion – 25 samtal om GAIS”, berättar Roy Andersson hela sin historia med GAIS från början. Men han är inte ensam om att göra det. 24 andra profilerade gaisare berättar även de om sin i många fall passionerade relation till den grönsvartrandiga klubben. Boken, skriven av Tony Balogh, är en intervjubok. En annan kändis i boken är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Även komikerna Per Andersson och Claes Malmberg, Björn Gelotte i In Flames och EU-kommissionären Cecilia Malmström berättar om sina liv och relationen till klubben.

Comments are closed.