Av

Spelare vi minns: Jonas Lundén

Spelare

Jonas Lundén föddes i Borlänge den 27 december 1980 och inledde som liten grabb sin fotbollskarriär i Fossa BK. Senare värvades den unge talangen av IFK Göteborgs juniorlag, för att därefter som nittonåring ta steget upp i klubbens a-lag 1999. Under perioden i IFK Göteborg, spelade han som anfallare och gjorde bra ifrån sig på planen. År 2001 blev han värvad av Elfsborg och fick då byta position. Jonas tog steget ner till ytterfältet och spelade som ytterback och yttermittfältare.

Eldsjälen som gör allt för sin klubb

Till Gais kom Jonas 2006 och spelade då i huvudsak på positionen som ytterback. Han beskrevs som en eldsjäl som gav allt på planen. Jonas var också med när Gais under rekordåret 2011, nådde en femteplats i allsvenskan. Efter sex år som aktiv spelare, sadlade han om och blev akademichef för Gais under sex månader. Sommaren 2012 efterträdde han Mats Persson som sportchef, en titel som senare ändrades till klubbchef. Under det här året gick det dock allt sämre för klubben; laget åkte ur allsvenskan och ekonomin drabbades i detta skede hårt. Det medförde att lönerna i klubben sänktes rejält.

Vidare mot nya uppdrag

Under åren efter 2012 hade klubben fortsatta problem. Det var stor omsättning på både spelare och tränare. 2013 gick Thomas Andersson in som ordförande i klubben och tillsammans med Lundén gjordes stora förändringar. Den redan lilla personalstyrkan decimerades med nästan 50 procent, för att få ordning på ekonomin. Efter jättejobbet med att organisera om klubben, kan man i dagsläget säga att ekonomin är stabil.

Man som spelar fotboll

Jonas har haft en mycket produktiv karriär hos Gais och har, enligt egen utsago, trivts mycket bra i klubben. Efter ett decennium i Gais, avgår han i juni 2018 till följd av omorganisation. Han efterträds av Fredrik Mohlin och Jonas Lundén är mycket nöjd med valet av efterträdare. Vad som blir nästa steg i karriären för Jonas är ännu inte klart.

Ser ljust på framtiden

Efter åren i Gais går Lundén nu vidare. Tydligt är att han, med sin erfarenhet både som spelare och chef, har en hel del alternativ och möjligheter inför framtiden. Huruvida han väljer att stanna inom fotbollen eller inte, får tiden utvisa. Som utbildad marknadsekonom i kombination med all kunskap han samlat på sig under fotbollskarriären, har han flera olika fina erbjudanden att ta ställning till. Framtiden ser ljus ut och fotbollssverige får vänta och se om Jonas stannar inom fotbollen eller väljer en ny inriktning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *