Av

Du har väl sett GAIS-filmen ”Det enda laget”?

Tips

”Det enda laget” är en dokumentärfilm om fotbollsklubben GAIS som fokuserar på lagets supportrar. Filmen innehåller bland mycket annat intervjuer med tre legendariska supportrar som skådespelaren Claes Malmberg, sångaren Håkan Hellström och fotbollsspelaren Karl-Alfred Jakobsson. GAIS är ett lag som under många år har åkt upp och ner och fram och tillbaka genom seriesystemet, samtidigt som dess har supportrar kastats mellan hopp och förtvivlan. Filmen skildrar skickligt denna känslomässiga berg- och dalbana. Den regisserades av Folke Johansson och hade premiär 2012.

GAIS och musiken

Fotbollslåtar är en alldeles egen genre, och GAIS förknippas med många kända supporterlåtar. Sten-Åke Cederhök var en hängiven gaisare och hyllade laget med låtar som ”Det är underbart att vara gaisare” och ”Heja GAIS”. Vid hans begravning 1990 täcktes kistan av en stor flagga med GAIS klubbmärke. Punkgruppen Attentats sångare Mats Jönsson är en stor GAIS-supporter och gruppen har gjort många låtar till GAIS ära, bland annat måljingeln ”Heja heja grönsvart”. Det är såklart omöjligt att prata om GAIS och musik utan att nämna Håkan Hellström. Hans låt ”Gårdakvarnar och skit” spelas som inmarschlåt vid GAIS hemmamatcher och Håkan spelade som tonåring själv i GAIS.

GAIS och supportrarna

GAIS är ett lag med många och trogna supportrar, trots – eller kanske tack vare? – lagets berg- och dalbanefärder mellan divisionerna. Några kända namn i supporterskaran är Bo Ralph, ledamot av Svenska Akademien samt politikerna Jonas Sjöstedt och Cecilia Malmström. Gårdakvarnen och Makrillarna är namnen på några av supporterklubbarna. Är du nyfiken på att ta reda på mer? På GAIS hemsida kan du läsa om lagets alla senaste nyheter!

GAIS-supportrar på läktaren

De grönsvarta bokstäverna GAIS står för Göteborgs atlet- och idrottssällskap, och klubben grundades 1894. Gamla Ullevi är klubbens hemmaarena och Makrillarna är klubbens smeknamn. Sedan 2010 har man från GAIS sida utsett ambassadörer som får representera klubben under ett år samt får möjlighet att stötta en organisation som jobbar för utsatta personer. Jan Eliasson, Håkan Hellström och Per Andersson har alla varit GAIS-ambassadörer.

GAIS – det enda laget

Filmtiteln ”Det enda laget” säger väl allt. För en sann GAIS-supporter finns det självklart bara ett lag man kan stödja, i med- såväl som i motgång. Claes Malmberg har fångat känslan väl med orden ”Tack vare buddhismen och GAIS har jag lärt mig att leva med lidandet”. Filmens undertitel är ”En film om grönsvart passion” och det är passion det handlar om, en passion som tar sig uttryck i läktarkultur och i musik gjord av så skilda artister som Sten-Åke Cederhök, Håkan Hellström och Attentat. Frank Zappa lär även ha spelat iklädd GAIS-tröja under en konsert Göteborg 1974.

Comments are closed.