Av

Visste du detta om GAIS Bandy? 5 spännande fakta om laget och dess historia

Bandy

GAIS Bandy är bandyavdelningen i idrottsklubben GAIS från Göteborg. År 1920 vann GAIS Göteborgs stadsmästerskap i bandy men klubben hade inte haft en aktiv bandyavdelning på flera år förrän när en sektion för bandy började igen år 2005. GAIS spelar sitt sina hemmamatcher på Heden i centrala Göteborg. GAIS kom nära att vinna sin första turnering 2006 när de förlorade med 6-10 till IFK Kungälv i finalen i Kosa Cup. Klubben stod även som värd vid en match mellan Sverige-Ryssland, vid Världsmästerskapen i bandy år 2013.

En klubb i motvind

GAIS spelade i Elitserien, den högsta serien av svensk bandy, under tre års tid mellan 2011-12, 2012-13 och 2013-14. Laget var kvalificerat för fortsatt spel i Elitserien för säsongen 2014-15, men valde att dra sig ur på grund av problem med att få tillräckligt bra hemmais i Göteborg. Klubben hade hoppats få hjälp från Göteborgs kommun, men politikerna sa nej till ett förslag om att bygga en inomhusarena för bandy i Göteborg. Detta ledde till att man lade ner elitverksamheten och idag har klubben endast en skridskoskola, allmänhetens åkning och ett knattelag för pojkar respektive flickor. Bandylaget likt den övriga klubben spelade i grönsvart.

Supporters till klubben

Det finns olika supporters till klubben och det finns två som är värda att nämna. Den ena är Grönsvart Göteborg och den andra är så klart Makrillarna. Grönsvart Göteborg bildades 2003 och var först en supporterklubb för fotbollslaget GAIS men under 2010 bytte man huvudfokus och beslöt att man skulle ha bandyn som första prioritet. Föreningen har gott rykte om sig och de är inga bråkstakar utan sjunger och hejar på sitt lag i god anda.

Eric Claesson i GAIS

Makrillarna är den äldsta supporterklubben till GAIS. Namnet kommer från lagets smeknamn vilket också är makrillarna. Makrillarna ger även ut supportertidningen under det självklara namnet ”makrillen”. De anordnar även bussresor till lagets bortamatcher samt så säljer de souvenirer för GAIS räkning. De är även kända för att stödja GAIS fotbollslag.

Gårdakvarnen maler ner allt motstånd!

Gårdakvarnarna är den näst äldsta supporterföreningen till GAIS efter Makrillarna. Namnet Gårdakvarnarna kommer eftersom att GAIS kallades för gårdakvarnen på äldre dagar, just för att de malde ner allt motstånd och att laget kom från stadsdelen Gårda i Götebord. Gårdakvarnarna bildades 1996 av grundarna Peo Ek och Robban Lindberg. De grundade föreningen för att ordna bortaresor med Gaisterna men är idag en oberoende självstående förening. De är kända för att alltid föra liv på såväl borta som hemmaplan och deras filosofi är att resan såväl matchen ska vara en upplevelse för alla på plats.

Comments are closed.