Av

Magiska stämningshöjare eller potentiella vapen? Allt du borde veta om bengaler

Info & Fakta

En aldrig sinande diskussion är vad som tar vid om du frågar andra om huruvida bengaler ska vara tillåtet under fotbollsmatcher. Dessa starkt lysande fyrverkeripjäser som antingen klassas som effektfulla stämningshöjare eller, av kritikerna, som hotfulla vapen. I Sverige pågår allt som oftast en debatt om bengaler och den inverkan de har på publik och matchen ifråga. Supporterklubbar runt om i världen använder gärna denna form av ljus- och rökeffekt för att tillkalla uppmärksamhet och i, deras utsago, leda laget till vinst.

Vad är bengaler?

Bengaler är en form av pyroteknik som används i både kommersiella syften och inom militär och sjöräddning. En bengal är formad som en avlång sticka som ger ifrån sig ett starkt ljussken och rök. Vissa bengaler har även en ljudeffekt men i de flesta fall är ljudnivån låg. Bengaler som används under fotbollsmatcher är oftast så kallade nödbloss, vars egentliga syfte är att signalera sjönöd. Denna pyroteknik alstrar värme och kan uppnå högre temperaturer. I Sverige är bengaler ej tillåtna under fotbollsmatcher, men supporterklubbar kan ansöka om tillstånd för bruk under match. De ansökningar som godkänns är i nuläget nästintill obefintliga.

Är bengaler farliga?

Om bengaler används på rätt sätt är de helt ofarliga. Anledningen till varför denna pyroteknik har såpass dåligt rykte är på grund av att bengalerna som brukas under fotbollsmatcher tänds i områden med mycket folk på liten yta. Det är därför viktigt att de brukas på rätt sätt eftersom de annars kan orsaka skador på publiken. Om material antänds kan rök och lågor sprida sig fort.

Bengaler under match

GAIS har under lång tid haft en stående ansökan om användning av bengaler under match. Det pågår dessutom en ständig utveckling av pyroteknik och numera finns det varianter som avger effekt med låga temperaturer. Något som i sin tur leder till minskad risk för skador vid bruk i större folksamlingar.

Bengaler på fotbollsarenan

Bengaler är ett naturligt inslag under fotbollsmatcher menar många fotbollssupportrar. Kritiken om att röken förstör och försenar matcher är oförtjänt enligt många. Det har dock hänt att matcher fått avbrytas då tjock rök försämrat sikten, men supportrar menar att ett godkännande för bruk under match kommer att leda till ett mer kontrollerat användande. Oavsett vilken roll bengaler får i framtiden är det ett hett ämne som ännu inte fått sin lösning. Fotbollssupportrar kan räkna med fortsatta bengalbränder på fotbollsarenor från hängivna fans. Frågan är om nödblossen någonsin kommer att lysa upp Gamla Ullevi på ett helt lagenligt sätt?

Comments are closed.