Ovistt läge för Örebro inför hösten

Örebro har problem med att leva upp till de allsvenska förväntningarna efter fjolårets tredjeplats. “Satsa på Europa,” tycker Gaislegendaren Pelle Blohm om ÖSK

Pelle Blohm som lagkapten för "Ottors Gäng" hösten 2010


Örebro ligger nära till hands att få krisstämpel på sig. Fem raka utan seger, och en plats på nedre halvan av tabellen var inte vad fjolårets lilla silvermedaljörer hade ställt in sig på. Trots problemen verkar det finnas ett ömsesidigt intresse från både ÖSK och tränare Sixten Boström att förlänga kontraktet som går ut efter årets säsong. Men samtalen är trevande. Boström vill veta vilket lag och vilken budget han får att röra sig med och vilka spelare som blir kvar. Spelare som Bedoya, Gerzic och Alvbåge, som sitter på utgående kontrakt, vill veta med vilken tränare de ska jobba innan de tar ställning till en eventuell flytt eller framtid i Örebro. “Ett dödläge som måste lösas,” skriver Nerikes Allehanda.

I torsdags spelade Örebro i Euro league mot Sarajevo. Inför matchen summerade Gaislegendaren och Nerikes Allehandas expertkommentator Pelle Blohm läget för webb TV på NA.se.
– Med den situationen som ÖSK hamnat i, en negativ trend, prestationer som svajar, då gäller det att stoppa bandet och börja om från grunderna. Sixten Boström sa just det, att det är där det börjar, sedan kommer självförtroendet och sedan kommer vinsterna.

Pelle Blohm fortsätter med att lyfta fram Almebäcks utlandsflytt som en bidragande orsak till svajet:
– Försvaret blev sä,re sedan han försvann, det finns en oro där. Wikström har blivit sämre, för han var så samspelt med Almebäck, de visste precis var de hade varann.
– Örebro behöver mentalt ställa in sig på att de ligger på nedre halvan, det är inte många poäng ner till strecket och varningsklockorna börjar ringa.

Blohm tyckte ändå att Örebro skulle satsa på Europa:
– Klubben har kämpat i 16 år för att få spela i europeiska sammanhang, då ska de satsa 100 procent. De bästa ska spela även om det är tätt mellan matcherna Sarajevo, GAIS, Sarajevo och Norrköping med risk för slitna spelare.

0-0 mot Sarajevo på hemmaplan var ytterligare en besvikelse för Örebro, som försökte få hål på det defensivt spelande bosniska laget. Bäste örebroare på plan var Paulinho på centrala mittfältet.

Den senaste allsvenska matchen, borta mot Elfsborg, slutade visserligen med 3-0 till boråsarna. Men i Örebro finns hoppet om att den matchen ändå var första steget i Blohms och Boströms trestegsraket och det pratas om en bra match, bra prestation. Två av Elfsborgs mål kom i matchens slutskede, efter att Bedoya blivit utvisad.
– GAIS är i sina bästa stunder ett riktigt bra lag i år, men det finns även matcher när de presterat sämre, sa Blohm inför söndagens möte.